• Musikskolans vecka hela veckan. Passa på att lyssna till alla duktiga elever. Stor final på Stora Björn på fredag klockan 18. Foto: Ewa Brobäck
  • Ett 60-tal stråkelever spelade på Sveatorget.
  • Samtliga stråkelever lär sig spela enligt Suzukimetoden.
  • Inga noter!
  • Många samlades i solskenet för att lyssna till stråkeleverna. Sedan kom regnet.
Borlänge

Hur ska detta sluta? Eleverna i Borlänge Musikskola är redan väldigt duktiga. Snart har Borlänge kommun gått och dragit på sig en hel symfoniorkester om ingen ser upp. Bäst att bygga ett konserthus. Snabbt!

 

– Musikskolans dag ordnas varje år i maj, berättar Ove Rung. Det är han som håller i taktpinnen när det är dags för allspel för stråkeleverna på Sveatorget på onsdagseftermiddagen. Totalt finns drygt 200 stråkelever i Borlänge kommun.

Alla stråkeleverna lär sig att spela fiol och cello enligt Suzukimetoden, som innebär att barn och föräldrar spelar tillsammans på gehör. Inte en enda not har den unga stråkorkestern att fästa blicken på.

Som ett spelmanslag

Inför allspelet har ett 60-tal elever trängt ihop sig i tältet som står uppställt på Sveatorget denna vecka, när musikskolan visar upp sina olika talanger runt om i kommunen. Inledningen är lite avvaktande och försiktig med ”Köttbullar med lingon”.

– Börja med D-strängen, hojtar Ove Rung.

Därefter följer ”Tant Rut”, och så klämmer alla i med Äppelbo gånglåt och plötsligt låter orkestern som ett spelmanslag i den högre divisionen. Lingonen och Tant Rut vara bara till för att lura oss, tror jag, för därefter följer en trestämmig kanon och jag tänker att om de här ungdomarna får härja fritt så har Borlänge kommun snart dragit på sig en hel symfoniorkester, och vad tänker man göra då? Ska den också stå i ett tält och spela?

I slutet av framträdandet framförs ”Long, long ago” som i mina öron påminner om en 60-talsschlager som Siw Malmqvist brukade sjunga, men jag kan ha fel. Allra sist spelas Vasaloppsjingeln, och då låter stråkeleverna som ett riktigt spelmanslag igen.

Borlänge kommun: Prepare yourself …

Ewa Brobäck