• Borlängebygdens dansare i en virvlande schottis.
  • Borlänge dragspelsklubb såg till att hålla takten på durspelen under de finska dagarna.
  • Dansunderhållning under de finska dagarna på Galaxen.
  • Barbro Johansson kommer från Maxmo norr om Wasa, därifrån kommer även hennes vackra dräkt.
  • Marjatta Lamminen arbetar som samordnare för Finskt förvaltningsområde på Borlänge kommun.
Borlänge

Durspelstonerna ljuder glatt när man kliver innanför dörrarna på Galaxen i Borlänge. Här pågår sedan igår ”finska dagar”, något som arrangeras för första gången av kommunen och Finskt förvaltningsområde.

Hälsa är det övergripande temat för dagarna. Dansarna i Borlängebygdens dansare ser friska och välmående ut där de virvlar förbi, trots att vissa har några år på nacken. För musiken står Borlänge dragspelsklubb.

Ambitiöst program

Under de två dagarna har man bland annat kunna se på finsk film, gå stavgång med Friskis & Svettis och lyssna på när Bo Hansson berättar om skogsfinnar i Borlänge.

– Jag bjöd in alla Borlänges förskolor till tvåspråkig barnkonsert i förmiddags. 300 barn nappade och kom hit, berättar arrangörern Marjatta Lamminen.

Hon kommer själv från Finland och arbetar nu som samordnare för Finskt förvaltningsområde.

Vad innebär det att Borlänge är "Finskt förvaltningsområde"?

– Vi har sökt och fått pengar från staten för att stötta det finska språket och den finska kulturen. I Borlänge bor ungefär 5000 personer med finskt påbrå om man räknar första, andra och tredje generation. Genom att vi blivit förvaltningsområde har de särskilda rättigheter, till exempel ska vi erbjuda barnomsorg och äldrevård på finska, berättar Marjatta Lamminen.

Aktiviteterna under året kretsar mycket kring kultur. I april gavs exempelvis en finsk teaterföreställning i Falun som textades på svenska. De ordnar barnkonserter och sagostunder för barn, liksom träffpunkter för vuxna som vill prata finska.

– Det är viktigt att målgruppen får vara med och bestämma hur vi ska använda pengarna, därför har jag hört mig för de här dagarna och vi har delat ut en enkät, säger Marjatta Lamminen.

Ett Finland i miniformat

Under de ”finska dagarna” på Galaxen har ambitionen varit att erbjuda något för alla. Förutom programpunkterna visar några utställare upp sitt hantverk och biblioteket presenterar finsk litteratur.

Mikko Alatalo kommer gående. Han är kvällens dragsplåster och ska underhålla på gitarr. Marjatta hälsar honom välkommen på finska, och från cafeterian stiger ett sorl av finska röster. Galaxen har förvandlats till ett tillfälligt Finland i miniformat, helt enkelt!

Erika Hagegård