• Lumberjack song ur Monty Phyton. Foto: Ewa Brobäck
  • Lina Holm, Lena Rosén, Johanna Holm och Yvonne Andersson uppskattade Borlänge kammarkörs vårshow. Foto: Ewa Brobäck
  • Kören låter inte bara bra, den är snygg också. Foto: Ewa Brobäck
  • Borlänge kammarkör gav allt på lördagskvällen. Foto: Ewa Brobäck
  • Beige ur Galenskaparna. Foto: Ewa Brobäck
  • Orkestern fick vi inte se förrän det var dags att gå hem. Foto: Ewa Brobäck
Borlänge

Borlänge kammarkörs vårkonserter brukar ofta resultera i lapp på luckan. Så blev det också i fredags. Slutsålt och stående ovationer.

 

Det hettade till ordentligt i går kväll, fredag, när Borlänge kammarkör kryddade sin årliga vårkonsert med brass.

– Fast i år är det en show, rättar alten Sanna Bergens som välkomnade och sålde program i Maximteaterns foajé.

Och showar loss gör kören med besked skulle det komma att visa sig. Den fyrtio man och kvinnor starka skaran har jobbat hårt med scennärvaro, känslor, scenografi och klädbyten tillsammans med koreografen Eva Sundberg.

Proffsigt och tight

Kammarkörens vårkonsert, förlåt show, har alltid bjudit på bus och upptåg, men i år känns kören extra proffsig och tight.

– Jag tycker att kammarkören går från klarhet till klarhet, säger Lena Rosén, en av konsertbesökarna i pausen.

Och kören ser inte bara bra ut, den låter också bättre än någonsin, klangen är ren och tät. Även om kören består av en massa skönsjungande talanger, är det dirigenten David Lundblad som får ta på sig den största äran för bedriften. David Lundblad är utbildad dirigent vid Sibelius-Akademin i Helsingfors och skriver på en doktorsavhandling i ämnet svensk körklang. Det märks.

Varierad repertoar

Kvällens repertoar var bred och varierad, precis som det ska vara på en vårkonsert/show. Akt ett började med vårliga Längtan till landet, vilken snabbt ”urartade” i Kool & the Gangs Celebration. Stämningsfulla Come fly with me inledde akt två, som bland annat kryddades med klassiska shownummer av Galenskaparna och Hasse och Tage. Pharrel Williams Happy avslutade showen, innan den avslutades på riktigt med Händerna i luften.

Verkligen synd är det att Maximteaterns scen är så liten att musikerna måste förpassas till skamvrån. De som hördes, utan att synas var: Mico Winroth (gitarr), Anders Hedberg (bas), Björn Sima (trummor), Mattias Henningsson (piano), Lars Karlin (trombon), Thomas Alm (saxofon) samt Per Ekström (trumpet).

Bra jobbat hela högen, vi kommer tillbaka nästa år.

PS: Den som missade den första konserten kan eventuellt fortfarande få biljetter till i kväll, lördag.

Ewa Brobäck