Lena Bergstedt och Henry Murtokangas kreatörer och producenter för Underground Safari. Lena Bergstedt och Henry Murtokangas kreatörer och producenter för Underground Safari.
Borlänge

Den 6 juni är det premiär för Underground Safari. En musikfestival med en rad andra kulturella inslag på Tyllsnäs udde i Borlänge.
– Hela konceptet bygger på respekt för den värld vi lever i, säger Lena Bergstedt och Henry Murtokangas kreatörer och producenter för Underground Safari.

Henry Murtokangas var tillsammans med Jesper Heed och Mikael Kvist männen som startade upp Peace & Love-festivalen i Borlänge. Nu drar Henry och Lena Bergstedt (även hon med över tio års arbete på Peace & Love) igång ett nytt evenemang; Underground Safari:
– Vi lärde känna varandra under Peace & Love-tiden. När festivalen gick i konkurs 2013 var vi tillsammans med några andra med att dra igång Kärleksfesten och Kärleksveckan i Borlänge, berättar duon, som redan till 2014 bokade Tyllsnäs udde, för ett nytt evenemang.

Cancerbesked
Konceptet för det nya eventet var inte spikat. När det arbetet var i sin absoluta linda började Lena må riktigt dåligt. Hon blev inlagd på sjukhus, och efter en tid fick hon diagnosen; lymfkörtelcancer:
– Det var ett fruktansvärt besked att få, sjukdomen hade dessutom spritt sig i kroppen. Men min kropp svarade bra på behandlingen och under de många och långa promenader som jag och Henry gjorde med min hund började konceptet till det som skulle bli Underground Safari att växa fram. Vi ville visa upp och ta tillvara kraften i naturen, och där passar Tyllsnäs udde otroligt bra. Det är en bortglömd oas i Borlänge, säger Lena som sedan ett drygt halvår tillbaka är cancerfri.

Premiärdags
Och nu i sommar är det alltså dags för premiär för Underground Safari.
De startade upp den ideella förening som nu driver evenemanget:
– Underground Safari kommer att innefatta musik; konst i form av målningar, graffitti och installationer samt workshops. Och workshopsen kommer att vara av praktisk art. Det är allt ifrån kanotsafari; ullverkstad till cykelverkstad. Det kommer att finnas både mobilfria zoner och stressfria zoner ute på området, säger Henry.
– Vi vill ta ett helhetsgrepp kring den värld som vi lever i. Vi vill visa på respekt av den värld som vi lever. Det finns en hållbarhetstanke bakom allt vi kommer att ha på Tyllsnäs udde den 6 juni. Allt som serveras kommer att vara ekologiskt. Bland annat kommer ölen att serveras i ”gamla glas”, fyller Lena i.
Det kommer att släppas 1000 biljetter till premiärupplagan av Underground Safari, och tanken är att detta ska bli ett återkommande evenemang.
Noterbart är att det kommer att gå gratisbussar från centrala Borlänge till Tyllsnäs Udde under festivaldagen.
Det kommer att finnas en utomhusscen, där kommer bland annat Amason och Christian Kjellvander, samt en rad lokala band att spela.

Mer information finns på www.undergroundsafari.se

Mårten Lång