Kören sjunger upp och laddar i väntan på publiken. Foto: Erika Hagegård Kören sjunger upp och laddar i väntan på publiken. Foto: Erika Hagegård
Falun

Det blev stående ovationer i Kristinehallen på söndagen då Faluns nya ”pop-up-kör” under Anna-Maria Nyströms ledning hyllade ABBA med kända och okända låtar. Nu lurar de på om de inte ska göra en till konsert. Minst.

 

Två slutsålda föreställningar och stor efterfrågan på ännu fler biljetter visar på intresset för ABBAs musik.

– Det är verkligen en musikskatt att ösa hur och det har inte varit ett riktigt lyxproblem att välja, sade Anna-Maria Nyström när hon inledde konserten.

Hon är initiativtagare och har arrangerat låtarna som framfördes. Konsertdagen var väl vald, eftersom det var ABBA-sångerskans Anni-Frid Lyngstads 70 årsdag. Hennes sköra, sårbara stämma har funnits i bakhuvudet när kören övat in kärleksballader och andra känslosamma partier. Men ofta var det fullt tryck som gällde, till exempel i finalnumret Dancing Queen. Det är en låt som gör sig väl med en hundramannakör och ett gäng partyklädda dansare som rockar loss.

På plats fanns även två ”hemliga gäster”. Den ena var Josefine Fransén som spelar cello och deltar i Musikkonservatoriets högstadiesatsning på unga talangfulla musiker som spelar klassiskt. Den andre var Patrik Nyström, som spelade ett varierande och spännande stycke av den ryske kompositören Rachmaninov.

– Han hade groteskt stora händer och skrev pianomusik som är i stort sett är omöjlig att spela för oss vanliga dödliga, berättade Anna-Maria Nyström.

Extranumret blev en hyllning till vänskapen, i form av låten ”The way old friends do”.

Många vandrade ut i novembermörkret med ett leende på läpparna. Det var en konsert fylld av kärlek och glädje, något som kanske behövs mer än någonsin nu. Thank you for the music ABBA, och välkommen tillbaka ABBA-kören!

Erika Hagegård