Det var feststämning i Kristinehallens foajé när ABBA-repetitionerna drog igång. Foto: Erika Hagegård Det var feststämning i Kristinehallens foajé när ABBA-repetitionerna drog igång. Foto: Erika Hagegård
Falun

Anna-Maria Nyström saknade känslan av att stå framför en kör och tänkte att hon skulle samla ihop några av sina vänner och "göra nåt". Projektet växte snabbt till hundra körsångare och sju musiker. Nu är repetitionerna i full gång och den 15 november blir det ABBA-konsert i Falun.

Det skrattas, kramas och minglas med cider och chips i Kristinehallens foajé. Många har sjungit ihop tidigare, glada att få ett tillfälle att träffas. Alla har längtat efter att få sjunga tillsammans med andra.

– Jag och många med mig har svårt att hinna repetera regelbundet året om, därför passade det perfekt med den här typen av körsång i projektform, säger Anna-Maria Nyström.

Efter en stund ringlar körsångarna upp på scenen, att få hundra personer att stå i någon vettig uppställning är inte helt lätt. Redan i våras skickades noter och ljudfiler ut och sedan dess har deltagarna förberett sig på sina egna kammare. Nu ligger en spänd förväntan i luften, hur kommer det att låta? Vad är det vi gett oss in på? Anna-Marias förhoppning är att inte behöva lägga allt för mycket tid på instudering. När första repetitionen är avklarad är hon nöjd.

– Jag är så glad att ni kan era stämmor, det finns så mycket annat att jobba med. Nu kan jag fokusera på det jag verkligen tycker är roligt, att skapa något av musiken, säger Anna-Maria Nyström.

Många känner henne som ledare för barbarshopkören ”Coppertown Harmony” som hon dirigerade i 17 år. Det uppdraget gav henne möjlighet att åka på kurser och utbildningar världen över. Till vardags arbetar hon som piano- och sångpedagog. Hon leder inte kör regelbundet längre, men är ute och coachar körer då och då.

– Varje gång jag ställer mig framför en kör upplever jag att det väcks något inom mig som jag inte känner någon annanstans. Det ger en sådan energikick, säger Anna-Maria Nyström.

Hon berättar att det är någonting med helhetstänkandet kring ett framträdande som attraherar henne. Förutom musiken är det så mycket annat som påverkar känslan, som ljud, ljus, scenografi och hur man utnyttjar pauserna till exempel.

– De julshower som vi i Coppertown Harmony gjorde tillsammans med den manliga motsvarigheten Falu Minor Chords blev väldigt populära. Vi lyckades verkligen bygga upp en känsla kring hela föreställningen och vi hade otroligt kul, säger Anna-Maria.

Varför blev det just ABBA den här gången?

– Det hade egentligen kunnat bli vad som helst, men jag har alltid gillat ABBA. De har gjort mycket bra musik, säger Anna-Maria Nyström som själv gjort stämmorna till låtarna.

Hon har medvetet valt bort klassiker som Mamma Mia och Money Money. Det här blir en ABBA-konsert med halvkända och för många kanske helt okända låtar. Dessutom blir det akustiskt komp, t.ex. kontrabas, vilket ger ett annorlunda sound.

Premiär blir det den 15 november kl 16 i Kristinehallen. Då den konserten i princip redan är slutsåld sätts en extrakonsert in samma dag kl 19. De biljetterna släpps inom kort. 

Erika Hagegård