• Malin Larsson var glad över att äntligen kunna se bra på en konsert, som nu på Granny Goes Street.
  • Mikael Sjödén, som var där tillsammans med sambon Hjördis Andersson jublar över initiativet med handikappläktare.
  • Läktarvärdarna Madelene Klasila och Jesper Gullstrand berättar om den positiva respons som läktaren fått från funktionshindrade.
Falun

I helgen har alla fått bra möjlighet att följa kulturfestivalen Granny Goes Street, som genomfördes på lördagen. Även de funktionsnedsatta.

Mycket tack vare ett initiativ från assistansbolaget Lystra personlig assistans.

I samarbete med festivalarrangören byggde och skötte personal från Lystra en specialgjord handikapp läktare.

Allt arbete gick efter parollen att de funktionsnedsatta ska leva – inte bara överleva.

– Perfekt! Dessutom har de byggt en lagom höjd på läktaren så att rampen upp på den inte blir så brant. Det här var bra gjort, sa Mikael Sjödén, som var där tillsammans med sambon Hjördis Andersson.

Malin Larsson kom till festivalplatsen på förmiddagen tillsammans med sin mamma och syster.

– Men i kväll får de stanna hemma. Då kommer jag hit med mig assistent. Här får fick jag också bästa platsen. Skillnad mot i fjol såg man inte såg bra, säger Malin och skrattar.

Daniel Lindkvist, marknadschef på Lystra, förklarar initiativet:

– Vi ville bidra till att detta blev en mer tillgänglig festival för alla. De funktionsnedsatta måste också få möjlighet att känna delaktighet i festen. Därför kändes det roligt för oss att det här projektet blev verklighet.

Han betonar att Lystra har tagit hela kostnaden för det här projektet som innebär att det i helgen fanns en bra handikappläktare på festivalområdet som var försedd med ramp och personal som hjälpte till.

Madelene Klasila och Jesper Gullstrand, som var förmiddagsvärdar, trivdes:

– Ja, därför att vi sett så många glada funktionsnedsatta som fått möjlighet att se bra och få en upplevelse, säger de två värdarna.

Daniel Lindkvist berättar att Lystra nu är beredd att gå vidare.

– Vi valde nu att testa det här initiativet i samband med Granny Goes Strees. Men ser möjligheter att kunna följa upp detta initiativ på andra festivaler, idrottsevenemang och publikfester. Vi för inte detta för att tjäna pengar. Detta är ett sätt för oss att hjälpa funktionsnedsatta och hjälpta till så att fler i samhället också får kunskap om deras behov. Det känns som helgen gick bra.

Granny Goes Street är en uppskattad kulturfestival som avslutade sommaren i Falun och som arrangeras av Kultur- och fritidsförvaltningen i samarbete med Bilda, Lugnet kyrkan och Panorama Productions. Under en hel dal avlöste flera artister varandra, där bland annat Di Leva var en av de stora profilerna. Platsen var vid Folkets hus i Falun.

Anders Hansson