• Berghagen bjöd på sig själv
  • Berghagen levererar
  • Pernilla Wahlgren sjöng personliga hits.
  • Hockeyns förbundskapten, Per Mårts, ledde en av allsångslåtarna.
  • Emmy Lou and the Rhythm Boys gjorde comeback på scenen.
  • Malin Jonsson charmade Berghagen.
  • Landshövdingen Maria Norrfalk gillade att sjunga.
  • Cirka 4 000 njöt i solskenet.
Falun

Svärdsjö och Lasse Berghagen är lika med skratt och allsång.

Det fick bygden uppleva när han för andra året i rad klev upp på scenen vid Svärdsjö gammelgård. Och det blev en sommardag med de klassiska allsångerna blandat med vitsar och flera fräckisar.

Det sägs att ordet allsång uppfanns i Svärdsjö. Det märktes verkligen denna afton när cirka 4 000 åskådare sjöng så det dånade och fick Skansen-versionen att blekna.

Det fina med Lasse Berghagens allsång i Svärdsjö är närheten. Ingen kan ha missat att han har en stuga i bygden, vilket också märks på scenen. Där är han avslappnad, proffsig och ser ut att ta showen som den kommer.

Det blir ofta igenkännande från scenen. Han sjunger en sång, följt av en vits för att sedan stanna upp och njuta av livet på scen. Det kan verkligen denne 70-åring, som varit med så länge, kosta på sig. han är så populär.

Riktigt kul blev det när uppkomlingen och gästartisten Malin Jonsson, från Lima, med ett leende, frågade Lasse Berghagen om han varit på Svensktoppen?
Lasse Berghagen så ut att komma av sig samtidigt som publiken fnissade förtjust. Sedan svarade Berghagen:

– Någon har räknat ut att jag haft 55 hits på Svensktoppen som haft en sammanlagd listtid på över 50 år.

Stort skratt bland publiken.

Ännu mer skratt blev det när han drog sina fräckisar. Som när Berghagen i en intervju för många år sedan skulle svara på varför han var så populär. Han avslutade historien med:
”Det beror på att jag är den ende som legat på ”Lill-Babs” och Svensktoppen samtidigt. Dagen efter intervjun den sändes ringde ”Lill-Babs!”

Då var det vrålskratt i Gammelgården.

Mer känslosamt, men också muntert, blev det när han berättade om hur det var att under ett halvår bo ihop med Cornelis Vreeswijk.

Sedan blandades dessa historier med sång, hits och gästartister som Pernilla Wahlgren, Bengan Jansson, Malin Jonsson och Emmy Lou and the Rhythm Boys.

Vi får hoppas på att Berghagen kör ett tredje år 2016. Då kan vi tala om en trevlig tradition.

Anders Hansson