Just nu pågår en grafisk utställning på GalleriSE. Foto: John Rasimus Just nu pågår en grafisk utställning på GalleriSE. Foto: John Rasimus
Falun

På Galleri SE i Falun pågår just nu utställningen "Shifting the focus" med grafik av svenska och internationella konstnärer. Alla konstverk på utställningen har kommit till med hjälp av en kopparplåt, en plåt som etsats eller där man bara ristat fram motivet med nål. 

Allt sedan 1200 talet har Falun varit förknippad med koppar på grund av gruvan. Inte sällan tror turisterna att falu-grafikerna jobbar på kopparplåt som kommit från Falu gruva. Eller att det var självklart naturligt för konstnärer i Falun att rista i plåt. Inget av detta är sant, men sant är att Falun haft många framstående grafiker genom tiderna. De flesta fick sin utbildning i Stockholm på etsarskolan som sedermera blev grafikskolan på konstakademien. Falu konstgrafiska verkstad startade 1957 och Galleri SE Konst drygt 60 år senare. Galleri SE ligger på Slaggatan 20 mitt i stan. Öppettiderna är oregelbundna, men det finns ett telefonnummer på dörren att ringa om det skulle vara stängt när du kommer dit. 


Några av de medverkande konstnärerna: 

Peter Johansson
John Roberts 
Rosemari Bernardi 
Birgitta Lundmark 
Jukka Vikberg 
Petteri Cederberg
Anders Gudmundsson
Leif Elggren
Marjaleena Sillanpää
Johan Frid
Åse Frid
Paavo Paunu
Emmy Dijkstra
Magnus Dahl
Timothy Crisp
Amalia Årfelt
Lars Nyberg
Lina Nordenström
Peter Ern
Rachelle Puryear
Galina Yeudakimchikava
Lars-Göran Yeudakimchikov-Malmquist
Kent Karlsson 
Malin Ljung Striberger
Jordi Arkö
Anne carlqvist
Gunilla Lundstedt 
John Rasimus

Erika Hagegård