Carl och Karin-appen, som togs fram till förra sommarsäsongen, förvandlar telefonen eller läsplattan till en kreativ värld. I appen finns trädgårdens alla blommor presenterade, det är bara att klicka på valfri rabatt. Man kan även se Carl måla och höra han favorit bland snapsvisor. Man kan testa sina Carl- och Karin-kunskaper, men man kan också leka och göra konstnärliga uppdateringar på sociala medier.
Falun

Sommarsäsongen på Carl Larsson-gården är redan i full gång. Den 22 maj öppnar utställningen "Tocken Carl" på konsthallen Kvarnen i Sundborn, ett stenkast från det berömda konstnärshemmet.

Konsthallen Kvarnen har fått stor uppmärksamhet för sina tidigare utställningar, som bland annat har lånats ut till olika platser runtom i Sverige. Carl Larssonutställningar har även dragit stora publikskaror i Paris, München och Köpenhamn.

– Det har också lockat en hel del utländska turister till Dalarna, säger Catharina Enhörning, en av hjärnorna bakom sommarens utställning.

I Tocken Carl möter besökaren en mångsidig konstnär som går sin egen väg. En väg kantad av konstnärliga och personliga strider, förluster och bitterhet. Men även av kärlek och gränslös lycka.

Trädgården återskapas

På Carl Larssongården har mycket jobb har lagts på att återställa trädgården till 1928 års skick.

– Hela trädgården har grävts om och vi har försökt återskapa den efter fotografier och målningar, berättar Catharina Enhörning.

Landskapsarkitekt Inger Berglund har försökt lyfta fram det som är unikt med Carl och Karin Larssons trädgård; det ska vara lite ”rufsigt och tufsigt”. Trädgården användes flitigt av familjen; man jobbade, målade och handarbetade utomhus.

– Tanken är att man som besökare ska kunna känna igen sig i målningar och vi har också försökt återskapa trädgårdsmöbler och rekvisita, fortsätter Catharina.

Trädgårdsvisningar är en nyhet för i år, där fokus inte blir på växter och blommor, utan mer på berättelser om livet i trädgården.

Ewa Brobäck